حسرت الملوک

سلام، عید سعید غدیر بر همه رهروان طریق ولایت تهنیت باد.

اصطلاح حسرت الملوک از جمله عباراتی است که در دویست سال گذشته وارد ادبیات عامیانه شده است. علامه دهخدا معتقد است که حسرت الملوک همان خوراک جغور بغور خودمان است که در زمانه قدیم با تشریفاتی خاص در بازارهای شلوغ و تنگ شهرهای بزرگ که آکنده از آلودگی هم بود، طبخ می‌شد و تازه و داغ مورد مصرف عموم قرار می‌گرفت. و از آنجا که اشراف و بزرگان نمی‌توانستند در میان مردم و هیاهوی بازارها به تناول این خوراک خوشبو و دلفریب بپردازند و از سویی خریدن آن و انتقالش به منزل موجب سرد شدن آن و به اصطلاح از دهان افتادنش می‌شد، فلذا مردمان کوی و برزن به این غذا لقب حسرت الملوک داده بودند.

پدر بزرگ مرحوم من که کودکی‌اش مقارن با اواخر دولت ناصرالدین شاه بود، ضمن نقل این مطلب از مرحوم دهخدا می‌گفت اتفاقا در حرمسرای مظفرالدین شاه، ملوک خانم از جمله سوگلی‌هایی بود که در ایام ویار ناشی از حاملگی، هوس جغور بغور کرد و چون نمی‌توانست آن را در بازار به صورت داغ و تازه میل کند، این لقب را به او دادند و در حسرتش تا زمان سقوط سلسله قاجار ماند.

/ 0 نظر / 16 بازدید